Thai massage

Οι ευεργετικές ιδιότητες του massage είναι γνωστές από παλιά, ωστόσο, ένα συγκεκριμένο είδος, το thai massage, φαίνεται πως κερδίζει στα σημεία με πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η αρχαία παραδοσιακή Ταϋλανδέζικη μάλαξη είναι τεχνική με πιέσεις (πιεσοθεραπεία) και εφαρμογή παθητικών διατάσεων. Ας δούμε, πώς ακριβώς εφαρμόζεται αυτή η θεραπεία:
-Tα δάχτυλα πιέζουν συγκεκριμένα σημεία του σώματος για να προσφέρουν ανακούφιση από τους πόνους, τη δυσκαμψία, την ένταση, την κούραση και τα συμπτώματα ασθένειας.
-H πίεση ασκείται σε συγκεκριμένα σημεία πάνω στο δέρμα και το μυϊκό σύστημα.
-Τα νεύρα πονάνε και δυσφορούν αν η ροή της ενέργειας μέσα στο σώμα εμποδίζεται για κάποιο λόγο.
-Η πίεση συχνά προκαλεί αρχικά πόνο στον «δέκτη», αλλά τελικά επαναφέρει τη φυσιολογική κυκλοφορία της ενέργειας μέσα στο σώμα και ο «δέκτης» ανακουφίζεται από οποιαδήποτε δυσάρεστα συμπτώματα.
-Τα σημεία πίεσης εντοπίζονται κατά μήκος των «μεσημβρινών», δηλαδή των καναλιών μέσα από τα οποία κυλά η ενέργεια του σώματος. Αυτά τα κανάλια είναι αόρατα, αλλά σύμφωνα με την ανατολική φιλοσοφία υπάρχουν και καθορίζονται με την ίδια ακρίβεια, όπως τα νεύρα.
Στην πραγματικότητα ο «δέκτης», αισθάνεται ένα κύμα ενέργειας να κυλάει μέσα από αυτές τις γραμμές, καθώς ο θεραπευτής τις πιέζει.
Οι ίδιοι «μεσημβρινοί» περνούν μέσα από πολλά μέρη του σώματος και συνδέουν τα ζωτικά όργανα, πράγμα που εξηγεί και γιατί είναι αποτελεσματική η πίεση ενός σημείου που βρίσκεται μακριά από την εστία του πόνου.
Η ταϋλανδέζικη μάλαξη, όπως και ο βελονισμός, όταν γίνεται επιδέξια, μπορεί να ανακουφίσει πολλά είδη χρόνιων παθήσεων και πόνων.
Θεωρητικά είναι καλύτερα να μη χρησιμοποιούμε το tai massage για την ίαση ασθενειών, αλλά για τη διατήρηση της υγείας και της ζωτικότητας μας, για να βελτιώσουμε τη λειτουργικότητα των εσωτερικών οργάνων μας και να ξεμπλοκάρουμε τη ροή της ενέργειας μέσα στο σώμα μας (σημεία πίεσης).

Ποια είναι τα οφέλη του thai massage;
Τα οφέλη του tai massage (τόσο για το δότη όσο και για το δέκτη) μπορούν περιεκτικά να αναλυθούν ως εξής:

Για τον Δέκτη:

-Απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης σε όλο το σώμα και εξισορρόπησης του μυαλού. Όλες οι καθημερινές εντάσεις και ανησυχίες διαλύονται, οι σφιγμένοι μύες χαλαρώνουν και μερικές φορές το μυαλό γλιστρά σε άλλη διάσταση ή ακόμα και σε βαθύ ύπνο όπου στην περίπτωση αυτή ξυπνάμε αναζωογονημένοι και αφυπνισμένοι σε πλήρη εγρήγορση.-Όταν νοιώθουμε εγρήγορση και αναζωογόνηση μετά το thai massage, έχουμε περισσότερο κουράγιο και ενέργεια να ανταπεξέλθουμε πιο αποτελεσματικά στις καθημερινές μας εργασίες και προβλήματα και καλύτερες ευκαιρίες στο να είμαστε επιτυχημένοι σε οτιδήποτε κάνουμε!
-Οι περισσότεροι επαγγελματίες αθλητές γνωρίζουν πολύ καλά την αξία του να είναι σε εγρήγορση και να αισθάνονται αναζωογονημένοι πριν το συναγωνισμό.
-Αποκτάμε μια καλύτερη ιδέα του εαυτού μας που προκύπτει από την αίσθηση ευημερίας και χαρά για ζωή! Ο νους μας ενεργοποιείται σε μια (χαλαρή) διάσταση ευφορίας χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες που είναι συνυφασμένες με τις ουσίες.
-Με χαλαρούς μύες, η κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου βελτιώνονται σημαντικά. Το σώμα μας λαμβάνει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα δρα πιο αποτελεσματικά στο να απομακρύνει τους φορείς διαφόρων ασθενειών.
-Το μασάζ μετά από εξοντωτική άσκηση ή υπερδραστηριότητα βοηθά τους μύες μας να αποβάλουν ευκολότερα τις τοξίνες και τα απόβλητα της καύσης και αποτρέπει την ακαμψία και το πόνο που συνήθως εμφανίζεται το επόμενο πρωί.
-Συντηρεί καλό μυϊκό τόνο και αποτρέπει την ατροφία, ιδιαίτερα στην περίπτωση ενός ατόμου που πρέπει να παραμείνει αδρανής (αγύμναστος) για μεγάλα χρονικά διαστήματα π.χ. στην περίπτωση χρόνιας ασθένειας ή τραυματισμού.
-Τα εσωτερικά όργανα ενεργοποιούνται ώστε να λειτουργήσουν στην καλύτερη απόδοση τους. Επιπρόσθετα, σημειώνεται σημαντική βελτίωση στο πεπτικό μας σύστημα, στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό μας.
-Ως αποτέλεσμα της καλής κυκλοφορίας του αίματος, επιβραδύνεται η διαδικασία γήρανσης, ιδιαίτερα στις ρυτίδες του δέρματος σε διαφορετικά σημεία του σώματος.
-Ένα παιδί που λαμβάνει συχνό μασάζ με αγάπη είναι σίγουρο ότι θα μεγαλώσει ως ένα σταθερό, ήρεμο και γεμάτο αυτοπεποίθηση άτομο.

Για τον Θεραπευτή:
-Ο Θεραπευτής νιώθει έντονη αίσθηση χαράς, ολοκλήρωσης, συμπόνιας και το αίσθημα τιμής ενισχύεται από την ικανότητα της βοήθειας προς το συνάνθρωπό μας.
-Ενδυναμώνονται τα θετικά αισθήματα και το συναισθηματικό υπόβαθρο που χαρακτηρίζει τις ανθρώπινες σχέσεις.
-Ένας έμπειρος θεραπευτής αναπτύσσει την διαπροσωπική ευαισθησία, καθώς και την ικανότητα να κατανοεί, να αποδέχεται και να αντιδρά με συμπόνια προς τους άλλους. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, ένα άτομο με ικανότητα στη θεραπευτική μάλαξη, έχει καλή επικοινωνία με τους συνανθρώπους του, αποκτά φίλους πιο εύκολα και σπάνια βρίσκεται σε διαπληκτισμό.
Πολλά ακόμη έχουν γραφτεί και μπορούν να λεχθούν για το thai massage, υπάρχουν επίσης πολλοί τρόποι για να αποδείξουμε την αξία κάποιας θεραπευτικής τεχνικής, αλλά η καλύτερη οδός είναι μέσω της προσωπικής εμπειρίας.

Από τον Οδυσσέα Αποστολάκη