Reiki

Η γοητευτική φιλοσοφία του ρέικι μιλά για τη συμπαντική ενέργεια και το πώς, αν κατευθυνθεί σωστά, μπορεί να θεραπεύσει εμάς και τους συνανθρώπους μας. Ένα συνειδητό << παιχνίδι >> με τις παλάμες, που μας φορτίζει θετικά, με πραγματικά θεραπευτικά αγγίγματα.
 “Ρέι” στα ιαπωνικά σημαίνει πνεύμα, μυστήριο, δώρο, συμπαντική γνώση και συνείδηση.”Κι” σημαίνει φυσικό περιβάλλον, ταλέντο, συναίσθημα, ζωτική ενέργεια. Το “Κι” ( στην Κίνα ονομάζεται “τσι” και στην Ινδία “πράνα” αποτελεί την πρωταρχική ενέργεια για τα συναισθήματα, τις σκέψεις μας και την πνευματική ζωή μας. Αυτή η ενέργεια υπάρχει παντού, σε κάθε ζώντα οργανισμό, μας διατρέχει και μας περιβάλλει ως το θάνατό μας Ι.Η συνείδηση του “ρει” καθοδηγεί τη ζωτική ενέργεια του “κι” και ο συνδυασμός και των δύο ονομάζεται ρέικι. Είναι η απεριόριστη θεραπευτική ενέργεια που βοηθά να ξεπεράσουμε τις συνέπειες του αρνητικού κάρμα, δηλαδή την απληστία, τη λαγνεία, το θυμό, τη ζήλια και την πλάνη, τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα που δεχόμαστε, συνειδητά η ασυνείδητα, για τον εαυτό μας. Είναι διπολική: η αρσενική της πλευρά, το γιανγκ, σύμφωνα με την κινέζικη φιλοσοφία, η σίβα (όπως είναι γνωστή στο σύστημα της Τάντρα), έρχεται από το στέμμα και τα υπόλοιπα ανώτερα τσάκρα, ενώ η θηλυκή, το γιν, η σάκτι, από τα τσάκρα της ρίζας. Τα τσάκρα είναι οι μεσημβρινοί, οι πύλες ενέργειας που υπάρχουν κατά μήκος του φυσικού μας σώματος καθένα από τα επτά τσάκρα σχετίζεται με συγκεκριμένους αδένες και όργανα. Η συναισθηματική και πνευματική ανισορροπία, αλλά και το στρες προκαλούν δυσαρμονία στη ροή της ενέργειας των τσάκρα και συντελούν στη σωματική ασθένεια.

Το ρέικι είναι μια ισχυρή ενέργεια αγάπης που δουλεύει σε όλα τα επίπεδα: σωματικό, νοητικό, συναισθηματικό, πνευματικό, ακόμα και στο καρμικό. Ρέει στα πάσχοντα σημεία του ενεργειακού μας πεδίου και τα επαναφορτίζει με θετική ενέργεια θεραπεύοντάς τα. Είναι όπως υποστηρίζουν όσοι το ασκούν, τόσο παλιό όσο και η ανθρωπότητα. Η γνώση του βυθίστηκε μαζί με την Ατλαντίδα και επανήλθε γύρω στο 7500 π.χ., εποχή της ακμής του αιγυπτιακού πολιτισμού. Ανακαλύφθηκε ξανά στην Ιαπωνία (γι’ αυτό και η Ιαπωνική του ονομασία) στα τέλη του 19ου αιώνα.
Ιδρυτής του σύγχρονου Ρέικι  θεωρείται ο Δρ.Μικαόμι  Ουσούι ένας Ιάπωνας βουδιστής μοναχός, που γεννήθηκε το 1864 σε ένα χωριό του Ιαπωνικού Νότου και πέθανε στο Φουκουγιάμα από εγκεφαλικό το 1926. Έδωσε στο Ρέικι τη σύγχρονη μορφή του στα τέλη του 19ου αιώνα. Στην επιγραφή που κοσμεί τον τάφο του στον βουδιστικό ναό Σαιχότζι, στα προάστια του Τόκιο, διαβάζουμε:   ” Όποιος κάνει διαλογισμό και εργάζεται με επιμέλεια για να βελτιώσει νου και σώμα και να γίνει καλύτερος άνθρωπος λέγεται άνθρωπος με μεγάλο πνεύμα. Όσοι χρησιμοποιούν το μεγάλο πνεύμα για κοινωνικό σκοπό, για να δείξουν στον κόσμο το σωστό δρόμο  και να κάνουν το καλό, λέγονται δάσκαλοι. Ο δόκτωρ Ουσούι ήταν ένας τέτοιος δάσκαλος”. Τυπικά ο Ουσούι δεν ήταν γιατρός αλλά επιχειρηματίας, ο οποίος από τη στιγμή που χρεοκόπησε, αφοσιώθηκε στην πνευματική αναζήτηση.

 Έπειτα από εκτεταμένη έρευνα σε αρχαία κείμενα, ο Ουσούι πέρασε 21 ημέρες καθισμένος στο ιερό όρος Κουράμα , με νηστεία και διαλογισμό σε ιερά σύμβολα  και μάντρα τα οποία είχε ανακαλύψει σε βουδιστικά κείμενα. Λέγεται ότι την 21η ημέρα βίωσε την εμπειρία ενός σατόρι, λέξη που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες για να δηλώσουν την ξαφνική συνειδητοποίηση, την κατανόηση. Είδε κάθε σύμβολο με τη σειρά στο μυαλό του, περιστοιχισμένο από ένα λαμπερό  χρυσό φως. Όταν σηκώθηκε, αντιλήφθηκε ότι είχε αλλάξει. Ο Ουσούι συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να γίνει ο ίδιος κανάλι για την συμπαντική ενέργεια και να την κατευθύνει έτσι, ώστε να θεραπεύει τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του αγγίζοντας τους με  τις παλάμες του.  

Τότε αποφάσισε πως όφειλε να περάσει την ικανότητα του στους άλλους και έτσι δημιούργησε τη σύγχρονη μορφή διδασκαλίας και πρακτικής του Ρέικι. Ονόμασε αυτή την πρωτότυπη μορφή Ουσούι Ρέικι Ριόχο – το σύστημα θεραπευτικής με Παγκόσμια Ενέργεια του Ουσούι. Ο Ουσούι ανακάλυψε πως χρησιμοποιώντας τα σύμβολα με συγκεκριμένο τρόπο, μπορούσε να μεταδώσει τη δύναμη της ενέργειας σε άλλους, ώστε να μπορούν και αυτοί με τη σειρά τους να θεραπεύουν. Αφού πέρασε πολλά χρόνια με τους φτωχούς του Κιότο, πρόσεξε ότι συχνά δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από την καινούρια τους  καλή κατάσταση. Έτσι ο Ουσούι συμπέρανε ότι για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία, οι δέκτες του Ρέικι έπρεπε να επιθυμούν  ειλικρινά να βοηθηθούν. Μετακόμισε στο Τόκιο, όπου άνοιξε μία κλινική και συνεργάστηκε με τον γιατρό Τσουζίρο Χαγιάσι ο οποίος ήθελε να μάθει το Ρέικι και λίγο πριν πεθάνει τον έχρισε μέγα δάσκαλο του Ρέικι, με την ευθύνη να καθοδηγεί τους υπόλοιπους δασκάλους.

Ο Χαγιάσι μετέφερε το κίνημα ρέικι  στις ΗΠΑ όταν επισκέφθηκε τη Χαβάη το 1936, εκπαιδεύοντας εκεί ως δάσκαλο του Ρέικι τη μαθήτριά του Χαουάγιο Τακάτα. Το Ιαπωνικό κίνημα του Ρέικι αποτελείται  σήμερα από δύο ρεύματα, ένα με έδρα το Τόκιο και ένα με έδρα την πόλη Σιζουόκα. Μετά τον θάνατο της Τακάτα το 1980, το δυτικό κίνημα του Ρέικι χωρίστηκε σε δύο τμήματα, από τα οποία προέκυψαν αρκετά παρακλάδια και ανεξάρτητοι δάσκαλοι του ρέικι, που ακολουθούν ο καθένας τη δική του τεχνική. Όλοι όμως, σχολές ρεύματα ή ανεξάρτητοι δάσκαλοι, συμφωνούν στη δύναμη της ενέργειας του θεραπευτικού αγγίγματος των χεριών σε 28 σημεία ( 7 κύρια και 21 μικρότερα τσάκρα) και στις πέντε βασικές αρχές που δίδαξε ο Ουσούι:

  • Για σήμερα μόνο μην ανησυχείς ή άφησε κάθε ανησυχία
  • Για σήμερα μόνο μην θυμώνεις ή άφησε να φύγει κάθε θυμός
  • Για σήμερα μόνο, να δείχνεις ευγνωμοσύνη και ταπεινότητα
  • Για σήμερα μόνο, κάνε την εργασία σου με εκτίμηση
  • Για σήμερα μόνο, να είσαι ευγενικός προς όλους και όλα.