ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑΣ 
(Σάββατο, 11π.μ.-1μ.μ.)

Το Hatha Yoga Studio διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Πάτρα, μαθήματα Συγκριτικής Θρησκειολογίας με τον Φώτη Τερζάκη.
Τα μαθήματα είναι ανοιχτά σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για το εν λόγω αντικείμενο. 
Συγκριτική θρησκειολογία είναι η επιστήμη που μελετά τις θρησκείες σαν ένα κομμάτι τής μεγάλης εικόνας τής ανθρώπινης ιστορίας και του παγκόσμιου πολιτισμού. Είναι προϊόν τής διασταύρωσης πολλών επιμέρους επιστημών: της ίδιας τής ιστορίας, της κοινωνιολογίας και της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της αρχαιολογίας, της φιλολογίας και της λαογραφίας. Ανασυνθέτει τελετουργίες και μύθους, κείμενα και ερμηνευτικές παραδόσεις, θρησκευτικά δόγματα και τυπικά, στη σχέση τους πάντα με τη συγκεκριμένη ιστορική εποχή και με τη συγκεκριμένη κοινωνική δομή στην οποίαν ανήκουν. 
Σε αυτή τη σύντομη σειρά μαθημάτων θα συνεχίσουμε την επισκόπηση του πεδίου της συγκριτικής θρησκειολογίας, που ξεκινήσαμε τον προηγούμενο χρόνο, μέσ’ από την παρουσίαση ορισμένων σημαντικών θεωρητικών συμβολών στη θρησκειολογική έρευνα, κάποιων συμπληρωματικών θρησκευτικών παραδόσεων με βαρύνουσες επιδράσεις (Ζωροαστρισμός, μουσουλμανικός μυστικισμός, εσχατολογίες τού αρχαίου και του ασιατικού κόσμου), καθώς και μιαν απόπειρα αποτίμηση των αμφιλεγόμενων θρησκευτικών αναβιώσεων που παρατηρούμε στις ημέρες μας. 

Τα μαθήματα έχουν, αναλυτικά, ως εξής: 

1. Σάββατο 13/01/18: Οι θεμελιωτές της θρησκειολογικής επιστήμης: MaxMüller, RudolfOtto, MirceaEliade, GeorgesDumézil. 

2. Σάββατο 27/01/2018:Μύθος, τελετουργία και η δομή τής θυσίας: η ανθρωπολογική προσέγγιση. 

3. Σάββατο 24/02/2018:Η καταγωγή των αγγέλων: η συμβολή τού Ζωροαστρισμού στον μονοθεïσμό.

4. Σάββατο 10/03/2018:Για τη δομή και την ιστορία των δερβίσικων ταγμάτων: ο μυστικισμός τού Ισλάμ. 

5. Σάββατο 24/03/2018: Εσχατολογία και κατασκευές του μεταθανάτιου: Ελλάδα, Αίγυπτος, Θιβέτ.

6. Σάββατο 21/04/2018:Θρησκευτικές αναβιώσεις στα τέλη του εικοστού αιώνα: οι θρησκευτικοί 
φονταμενταλισμοί.  

7. Σάββατο 05/05/2018 Θρησκευτικές αναβιώσεις στα τέλη του εικοστού αιώνα: ο «νεοπαγανισμός» και το ιδεολογικό ρεύμα τής «Νέας Εποχής». 

Κάθε μάθημα διαρκεί δύο ώρες και θα γίνεται τα Σάββατα στις προαναφερθείσες ημερομηνίες, στις 11.00-13.00, στο Hatha Yoga Studio στην Πάτρα. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής από την παρακολούθηση ολόκληρου του κύκλου μαθημάτων.
Κόστος συμμετοχής:
Προπληρωμή μέχρι την έναρξη 100€
Από το 1ο μάθημα 120€, πληρωτέα σε δύο δόσεις
Μεμονωμένο μάθημα 25€

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στη γραμματεία της σχολής 2610- 000867, 694 055 9700 ή να μας στείλετε e-mail στην ακόλουθη διεύθυνση info@hathastudio.gr

Βιογραφικό
Ο ΦΩΤΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1959 στην Πάτρα. Έχει εργαστεί πολλά χρόνια στον χώρο τουβιβλίου (ως εκδότης, επιμελητής σειρών και μεταφραστής), και ερευνητικά, στο πλαίσιο σεμιναρίων,
σε ποικίλους τομείς των Επιστημών του Ανθρώπου (φιλοσοφία, πολιτική ψυχολογία, ομαδική ανάλυσηκαι κοινωνική ανθρωπολογία). Από το 1992 ως το 2001 συνδιοργάνωνε, με τον Μάριο Μπέγζο, τοανεξάρτητο Θρησκειολογικό Σεμινάριο που το 1997 οδήγησε στη δημιουργία της Εταιρείας Θρησκειο-λογικών Ερευνών (της οποίας χρημάτισε διαδοχικά γραμματέας και πρόεδρος), και ήταν από τους βα-σικούς συντάκτες του Θρησκειολογικού Λεξικού στα Ελληνικά Γράμματα. Έχει δημοσιεύσει εκτεταμένο αριθμό δοκιμίων και κριτικών σε ποικίλα έντυπα (Σημειώσεις, Λεβιάθαν,Ήχος, Πλανόδιον, Πανοπτικόν, κ.ά.) και συνεργαστεί κατά περιόδους ως βιβλιοκριτικός με τις εφημε-ρίδες Ελευθεροτυπία, Καθημερινή και Αυγή• έχει επίσης διδάξει μετάφραση φιλοσοφίας στο ΑγγλικόΤμήμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ). Από το 2005, έχει ιδρύσει έναν θεσμόεναλλακτικής επιμόρφωσης, το Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών (και, από το 2008, ΕταιρείαΔιαπολιτισμικών Σπουδών), στα πλαίσια του οποίου παραδίδει σειρές μαθημάτων στη φιλοσοφία, τηναισθητική, τη συγκριτική θρησκειολογία και τη θεραπευτική ανθρωπολογία/ ψυχανάλυση. (Βλ.αναλυτική εργοβιογραφία στο www.fotisterzakis.gr)