Η Γιόγκα σήμερα

Greek
Η γιογκα σημερα
 
 Στη σύγχρονη ζωή υπάρχουν πολλά από τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε ένα κενό και κούραση μέσα μας. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν καθημερινά να τα βγάλουν πέρα με την πίεση στη δουλειά, τις οικογενειακές και οικονομικές υποχρεώσεις, τα κινητά τηλέφωνα και  την κατάχρηση του διαδικτύου με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ενεργειακά  αποθέματα και να εμφανίζεται το στρες και το άγχος. Το να ζούμε συνεχώς με ένταση καταπονεί τον οργανισμό μας, είναι δυσάρεστο για τον ψυχικό μας κόσμο και μας εξαντλεί συναισθηματικά.
 Όταν ο άνθρωπος είναι ήρεμος και ο νους του βρίσκεται σε διαλογιστική κατάσταση οι αισθήσεις βρίσκονται υπό έλεγχο. Σε αυτό το σημείο οι εξωτερικές συνθήκες σταματούν να προκαλούν άγχος. Μόνο τότε μπορεί κανείς να ελέγξει τις συναισθηματικές δυνάμεις που κυριαρχούν στη ζωή του και να αναλύσει τι πραγματικά χρειάζεται και τι όχι.   
 Όταν ο δυτικός κόσμος ανακάλυψε τη γιόγκα, κυριολεκτικά τρελάθηκε! Η γιόγκα θεωρείται το πιο γοργά αναπτυσσόμενο κίνημα υγείας σήμερα παρ΄όλη την αρχαιότητά της. Η γιόγκα είναι ένας τρόπος ζωής, ένα σύστημα αναφοράς που φαίνεται ότι ταιριάζει με τη Δύση του σήμερα. Θεωρείται το τέλειο αγχολυτικό, ενώ οι θεραπευτικές της ιδιότητες ξαφνιάζουν διαρκώς. Σύγχρονες μελέτες  δείχνουν ότι βοηθάει, εκτός από την καταπολέμηση του στρες και όλων των ψυχολογικών προβλημάτων, στην ενίσχυση του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος, του μυοσκελετικού, της δύναμης, της αντοχής και της ανοσίας, στην εξισορρόπηση του ενδοκρινολογικού συστήματος, στην εξομάλυνση της όρεξης και της πέψης, της αυπνίας, της συγκέντρωσης και σε πολλά ακόμη. Η γιόγκα ενσωματώνοντας τη σοφία αιώνων φαίνεται να εξελίσσεται μαζί με τον άνθρωπο  και τις κοινωνίες που δημιουργεί και σήμερα δείχνει πιο σύγχρονη και πιο αναγκαία από ποτέ.
 Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξασκούνται στη γιόγκα, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, θρησκείας  και κάνουν γιόγκα για να νιώσουν ελευθερία, χαρά και αγάπη. Σημαντικό στοιχείο στην εξάσκηση της γιόγκα είναι ότι απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και κάθε φυσικής κατάστασης. Και τους ευνοεί όλους. Και τους ηλικιωμένους και τις εγκύους και τα παιδιά. 
 Στην εξάσκηση της γιόγκα δεν υπάρχουν πρωτεία, όλοι κάνουν αυτό που τους υπαγορεύει το πνεύμα και τους επιτρέπει το σώμα τους και όλα είναι σωστά. Μέσα από τη γιόγκα μαθαίνεις να μην ασκείς κριτική στους άλλους, ούτε στον εαυτό σου. Μαθαίνεις να μην είσαι ανταγωνιστικός και να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες του εαυτού σου. Μαθαίνεις ότι όλες οι μέρες δεν είναι οι ίδιες και ότι κάθε μέρα το σώμα ή το μυαλό σου μπορεί να σε οδηγήσουν σε ένα άλλο επίπεδο. Μπορεί μια μέρα να μην εκτελείς τέλεια τις asana, αλλά κι αυτό να είναι εντάξει. Μπορεί μία μέρα να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, αλλά δεν θα σου δώσει κανείς κανένα βραβείο, είσαι πάντα τόσο καλός όσο επιθυμείς κι αυτό είναι εντάξει. 
 Με την πάροδο των χρόνων αναπτύχθηκαν αμέτρητα παρακλάδια, από τα πιο βαθιά και εσωτερικά, μέχρι τα πιο εμπορικά. Μερικές από τις πιο διάσημες σύγχρονες σχολές που ασκούνται παγκοσμίως είναι:
  • Hatha Yoga
  • Ashtanga Vinyasa
  • Iyengar Yoga
  • Vini Yoga
  • Anusara Yoga
  • Bikram Yoga
  • Kripalu Yoga
  • Kundalini Yoga
  • Sivananda Yoga
  • Satyananda Yoga