Ashtanga yoga

“Η AshtangaYoga είναι 99%  πρακτική και 1% θεωρία” ~Sri K Pattabhi Jois        

Η AshtangaVinyasaYoga  είναι μία μορφή της Χάθα που, όπως και οι άλλες φυσικές μορφές, χρησιμοποιεί στάσεις και τεχνικές αναπνοής ως αφετηρία για να φτασει κανείς σε κατάσταση ένωσης. Βασίζεται στις διδαχές ενός διάσημου γκουρού, του Sri T krishnamacharya, η οποία έγινε δημοφιλής στα τέλη του εικοστού αιώνα από τον κύριο υποστηρικτή της και σύγχρονο γκουρού, τον Sri K PattabhiJois στη Mysore της Νότιας Ινδίας.

Ο PattabhiJois (ή Guruji όπως είναι γνωστός στους μαθητές του) άρχισε να μελετά τη γιόγκα με την καθοδήγηση του Sri T krishnamacharya σε ηλικία δώδεκα ετών το 1927. Λέγεται ότι, κατά τη δεκαετία του 1930, ενώ ο krishnamacharya έκανε μια έρευνα στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Καλκούτα, ανακάλυψε ένα αρχαίο σανσκριτικό χειρόγραφο, τη YogaKorunta, γραμμένο από έναν αρχαίο προφήτη τον VamanaRishi. H ακριβής ηλικία αυτού του ντοκουμέντου παραμένει ένα  μυστήριο, αλλά πιστεύεται πως είναι μεταξύ δύο και πέντε χιλιάδων ετών.

Ashtanga yoga primary series sequence

Με τη βοήθεια του Guruji (δασκάλου επίσης και της σανσκριτικής ) ο krishnamacharya μετάφρασε τη YogaKorunta φέρνοντας στο φως την κεντρική ιδέα της Αστάνγκα Βινιάσα Γιόγκα – μια μορφή γιόγκα, βασισμένη σε ένα λεπτομερές σύστημα μέτρησης των αναπνοών κάθε στάσης, σε συνδυασμό με μία συγκεκριμένη κάθε φορά αλληλουχία κινήσεων.

Η λέξη Αστάνγκα, προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις “αστ” που σημαίνει οχτώ, και “άνγκα”, που σημαίνει κλαδιά. Προκείται για μια συστηματική προσέγγιση της ζωής που σκιαγραφείται στο “Γιόγκα Σούτρες” (YogaSutras).
     O Patanjali οραματίστηκε τα οχτώ κλαδιά της γιόγκα σαν τα κλαδιά ενός δέντρου. Η ασάνα (asana) που είναι η άσκηση των στάσεων και η πραναγιάμα (pranayama), η ελεγχόμενη αναπνοή, είναι δύο από αυτά τα κλαδιά. Τα υπόλοιπα έξι είναι οι γιάμα (yama) οι ηθικοί κανόνες, οι νιγιάμα (niyama) η αυτοπειθαρχία, η πρατιαχάρα (pratyahara) η απομόνωση των αισθήσεων, η νταράνα (dharana), η αυτοσυγκέντρωση, η ντιάνα (dhyana) o διαλογισμός και το σαμάντι (Samadhi), η διαφώτιση ή ένωση με τον εσωτερικό εαυτό μας. Όταν ασκoύμαστε σε ένα από τα οκτώ κλαδιά, ενθαρρύνουμε και τα άλλα να αναπτυχθούν και να μας οδηγήσουν τελικά προς το φως της εσωτερικής γνώσης.
“Do your practice and all is coming” ~Sri K Pattabhi Jois     

Ashtanga Yoga nadi shodhana intermediate series

Τα στοιχεία που  χαρακτηρίζουν την Ashtanga είναι: Η χρήση της Vinyasa, που σημαίνει συγχρονισμός της κίνησης με την αναπνοή. Με την vinyasa παράγεται μία έντονη εσωτερική θερμότητα η οποία καθαρίζει τους μύες και τα όργανα, αποβάλλονται οι ανεπιθύμητες τοξίνες, καθώς επίσης απελευθερώνονται οι ευεργετικές ορμόνες, οι οποίες είναι θρεπτικές για το σώμα. Η αναπνοή ρυθμίζεται με τη vinyasa και έτσι εξασφαλίζεται η καλή κυκλοφορία του αίματος. Η χρήση της Ujjayi είναι η τεχνική της αναπνοής που χρησιμοποιείται που σημαίνει “νικηφόρος αναπνοή”. Ο σταθερός ρυθμός της αναπνοής  και ο ήχος της, στρέφουν την προσοχή μας προς τα μέσα ώστε να βιώνουμε διαλογισμό σε κίνηση κατά τη διάρκεια της πρακτικής.

Bandhas. Τα μπάντας είναι εσωτερικά ενεργειακά κλειδώματα που δημιουργούνται από την απαλή σύσπαση των μυών σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Τα τρία μπάντας είναι mulabandha, uddiyanabandha και jalandharabandha  τα οποία συνεργάζονται για να συγκρατούν και να κατευθύνουν τη ροή της prana (ζωτική ενέργεια) προς τα επάνω, μεσα από τα nadis (ενεργειακά κανάλια). Το κράτημα αυτών των κλειδωμάτων προσφέρει την επιπλέον ενέργεια που είναι απαραίτητη για να στηρίξουμε την ορμή μιάς άσκησης και βοηθάει στον έλεγχο της θερμότητας που δημιουργείται από τις vinyasa.
Dristhi, προσήλωση του βλέμματος. Το dristhi είναι το να εστιάζει κάποιος το βλέμμα του σε ένα συγκεκριμένο σημείο ενώ  εκτελεί μία asana.  Aυτό βοηθάει το μυαλό να συγκεντρωθεί και να επικεντρωθεί βαθύτερα στο σώμα, ενώ καθαρίζει και σταθεροποιεί τη λειτουργία του νου.   

Tristhana. Η λέξη αυτή αναφέρεται στην ένωση των τριών καταστάσεων  της προσοχής και της δράσης: στάση (asana), τρόπος αναπνοής (ujjayi) και προσήλωση του βλέμματος (dristhi). Αυτά τα τρία είναι πολύ σημαντικά για την πρακτική της γιόγκα και καλύπτουν τα τρία επίπεδα καθαρισμού: σώμα, νευρικό σύστημα και νου.             

Η AshtangaYoga περιλαμβάνει έξι σειρές. Η πρώτη σειρά ονομάζεται “YogaChikitsa” που σημαίνει “Θεραπευτική Γιόγκα”.  Ο χαρακτηρισμός παραπέμπει στη θεραπευτική της φύση η οποία αποτοξινώνει και ευθυγραμμίζει το σώμα. Η δεύτερη σειρά ονομάζεται  “NadiSodhana” ,  εξαγνίζει το νευρικό σύστημα με το άνοιγμα και τον καθαρισμό των ενεργειακών καναλιών. Η σειρά Ashtanga Yoga Intermediate είναι μια από τις πιο απαιτητικές πρακτικές γιόγκα. Ωστόσο, οι ανταμοιβές είναι ανάλογες με το βάθος και τη δυσκολία της πρακτικής. Ακολουθούν οι τρείς προηγμένες σειρές Α,Β,Γ  “SthiraBhaga”.
.