Η ιστορία της Yoga

3000 π.Χ.
Η πρώτη αρχαιολογική μαρτυρία της ύπαρξης της Γιογκα έρχεται στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού, κοντά στην πόλη Harappa. Ήταν 5 “σφραγίδες” pashupati που απεικόνιζαν μια ανθρωπόμορφη φιγούρα να διαλογίζεται στην καθιστή στάση mulabandhasana. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γιόγκα ήταν γνωστή στην περιοχή ήδη απο το 5000 π.Χ.

1200 π.Χ.
Η πρώτη αναφορά στη γιόγκα σε γραπτό κείμενο γίνεται στα αρχαία ιερά κείμενα βέδες (Veda). Εκεί βρίσκουμε αναφορές για γιόγκι με μακριά μαλλιά που πετούν στον αέρα, ακολουθούμενοι απο ουράνιες υπάρξεις και περιβάλλουν τη θεά Kunamnama, μια θεότητα αντίστοιχη της Κάλι.

800 π.Χ.
Στις Ουπανισάδες (Upanishads) θεμελιώνεται η διδασκαλία της γιόγκα ως η χαλιναγώγηση των αισθήσεων και εξηγούνται κάποιες βασικές πρακτικές. Η λέξη Upanishad προέρχεται απο τις λέξεις “upa” που σημαίνει κοντά, “ni” που σημαίνει κάτω και “sad” που σημαίνει κάθομαι. Το νόημα ήταν “να κάθεσαι κάτω, κοντά στο δάσκαλο“.

600π.Χ
Το Μπάγκαβαντ Γκίτα (Bhagavad Gita) το ποιο δημοφιλές θρησκευτικό ποίημα της σανσκριτικής κουλτούρας, φέρνει την γιόγκα στον λαό. Είναι μέρος του μεγάλου επικού ποιήματος Μαχαμπαράτα και περιγράφει τις διδεχές του θεού, ο οποίος παίρνει την μορφή το Κρίσνα για να εκπαίδευση τον φίλο και συμπολεμιστή του Αρζούνα. Σ´ αυτό το κείμενο ο Κρίσνα μιλάει για την αφοσίωση (bhakti), την υπηρεσία (karma), το διαλογισμό (raja), τη σπουδή (jnana) και περιγράφει δεκάδες πρακτικές εξάσκησης.

200 π.Χ
Ο μεγάλος σοφός Πατάντζαλι γράφει τις Σούτρες (Yoga Sutra). Ενα έργο 196 επιγραμμάτων, στο οποίο περιγράφει την ουσία του μυαλού και τον τρόπο να το εκπαιδεύσεις. Σ´ αυτο το έργο, το οποίο αποτελεί το κλειδί για την εξάσκηση της σύγχρονης γιόγκα, ο Πατάντζαλι συγκέντρωσε και ταξινόμησε όλες τις πρακτικές και τις τεχνικές που υπήρχαν εώς τότε.

500 μ.Χ.
Αναπτύσσεται στην Ινδία η ταντρική φιλοσοφία. Σ´ αυτο το σύστημα όλος ο κόσμος είναι έκφραση του θεϊκού πνεύματος και το ανθρώπινο σώμα γίνεται το πνευματικό όχημα στην κοσμική αναζήτηση. Η φιλοσοφία αυτή πρώτη φορά απευθύνεται και σε γυναίκες και σε άλλες “κατώτερες” τάξεις που εξαιρούνταν εώς τότε απο τα επίσημα τελετουργικά. 500 χρόνια αργότερα ο δάσκαλος Αμπχιναβαγκουπτα συνθέτει την “Ταντραλόκα“, ενα ποίημα 5.800 στροφών, που εξηγεί με απλό τρόπο και διδάσκει τη φιλοσοφία και όλες τις πρακτικές της Τάντρα. Εκεί αργότερα θα ανακαλύψει η Δύση την “ερωτική θρησκεία” της Τάντρα, πεδίο άπειρων αναζητήσεων, φαντασιώσεων και… παρανοήσεων.

1100 μ.Χ.
Οι σοφοί Ματσιέντρα και Γκορακνάθ γίνονται οι θρυλικοί θεμελιωτές της Hatha Yoga, δηλαδή της δυναμικής εξάσκησης του σώματος. Είναι η αρχή της γιόγκα που ξέρουμε σήμερα. Το 1400 ο Σβατμαράμα γράφει το Hatha Yoga Pradipika, ένα από τα πιο ολοκληρωμένα βιβλία στην ιστορία της σύγχρονης γιόγκα, που δίνει αναλυτικές οδηγίες για τις άσανα (στάσεις) την πραναγιάμα (αναπνοές), τα τσάκρα και τις μπάντας (ενεργειακά κλειδιά).

1785 μ.Χ.
Ο Τσάρλς Γουίλκινς μεταφράζει το “Μπάγκαβαντ Γκιτά” στα αγγλικά, διαδίδοντας το μήνυμα της γιόγκα σε όλο τον κόσμο. Το 1889 ο Μαχάτμα Γκάντι χρησιμοποιεί τα διδάγματα του για να διασώσει την ειρηνική του πολιτική για την ανεξαρτησία της Ινδίας.

1839 μ.Χ.
Ο Σουάμι Βιβεκανάντα μιλάει για τη γιόγκα στο κοινοβούλιο των θρησκειών, στο Σικάγο, και καταχειροκροτείται απο 4.000 άτομα. Είναι η στιγμή που η γιόγκα φτάνει επίσημα στη Δύση. Για τα επόμενα τρία χρόνια περιοδεύει στις ΗΠΑ, δίνοντας διαλέξεις και δημιουργεί τα πρώτα “ομαδικά τμήματα γιόγκα”. Εώς το 1898 η γιόγκα έχει “κατακτήσει” τη Νέα Υόρκη.

1931 μ.Χ.
Ο Τιρουμαλάι Κρισναματσάρια, ύστερα απο 7 χρόνια σκληρής εκπαίδευσης μ´ έναν σοφό δάσκαλο που κατοικούσε σε μια σπηλιά στο Θιβέτ, δημιουργεί την πρώτη σχολή Hatha γιόγκα στην Ινδία. Σ´ αυτό το στυλ το σώμα και η σωματική άσκηση διεκδικούν κεντρικό ρόλο στην εξάσκηση της γιόγκα. Η συμβολή του ήταν ιδιαίτερα σημαντική, ενώ οι μαθητές του Μπ.Κ.Σ. ΑϊγιένγκαρΤ.Κ.Β. Ντεσικατσάρ και Πατάμπι Τζόις, συνεχίζοντας το έργο του, διέδωσαν τη Hatha γιόγκα σε όλο τον κόσμο.

1947 μ.Χ.
Η ρωσικής καταγωγής Ίντρα Ντέβι ήταν η πρώτη Δυτική μαθήτρια του Κρισναματσάρια. Η “πρώτη κυρία της γιόγκα” άνοιξε τη δική της σχολή στο Χόλιγουντ. Μαζί της οι πλούσιοι και διάσημοι κινηματογραφικοί αστέρες ανακάλυψαν τη γιόγκα.

1961 μ.Χ.
Ο Ρίτσαρντ Χίτλμαν παρουσιάζει στην τηλεόραση το βιβλίο του “Το σχέδιο της γιόγκα σε 28 ημέρες“. Το βιβλίο πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και η γιόγκα έγινε τηλεοπτικό θέαμα. Την ίδια χρόνια ο Τ.Κ.Β. Ντεσικατσάρ εγκαταλείπει την καριέρα του μηχανολόγου για να αφοσιωθεί στο έργο του πατέρα του Κρισναματσάρια. Γίνεται ο ιδρυτής της “θεραπευτικής γιόγκα“, η οποία χρησιμοποιεί τεχνικές της γιόγκα για να θεραπεύει σωματικές και ψυχολογικές ασθένειες.

1966 μ.Χ.
Ο Μπ.Κ.Σ. Αϊγένγκαρ γράφει το “Light on yoga” (φως στη γιόγκα). Θεωρείται η Βίβλος της σύγχρονης γιόγκα και μεταφράζεται σε 18 γλώσσες (όχι όμως στα ελληνικά…)! Ο Αϊγένγκαρ συνεχίζει ακόμα και σήμερα, σε ηλικία 90 χρόνων, να διδάσκει.

1967 μ.Χ.
Οι Μπίτλς ταξιδεύουν στην Ινδία για να σπουδάσουν “υπερβατικό Διαλογισμό” με τον γιόγκι Μαχαρίσι Μάχες. Όταν γυρίζουν, γράφουν τραγούδια με εμφανείς επιρροές απο την ινδική κουλτούρα και οδηγούν χιλιάδες Ευρωπαίους στην αναζήτηση της γιόγκα.

1973 μ.Χ.
Μια ομάδα Αμερικανών ανακαλύπτουν στη Ινδία τον Πατάμπι Τζόις και μαθαίνουν μαζί του την ashtanga γιόγκα. Δυο χρόνια αργότερα τον φέρνουν στην Καλιφόρνια και το δυναμικό στυλ της ashtanga γίνεται απίστευτη μόδα.

1997 μ.Χ.
Ο Τζόν Φρέντ δημιουργεί την anusara γιόγκα μια μείξη των παραδοσιακών τεχνών και της σύγχρονης γιόγκα, με στοιχεία απο την ταντρική φιλοσοφία και δημιουργεί ενα παγκόσμιο κίνημα.

2001 μ.Χ.
Το περιοδικό “Time” κάνει εξώφυλλο την Κρίστι Τέρλινγκτον στην στάση της γιόγκα urdhva kukkutasana (στάση του πετινού)