Αγιουρβέδα & Διατροφή

Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός – Ερευνήτρια Ayurveda  (www.ayurvedaingreece.gr) Σε συνεργασία με το R&D της Himalaya Drug Co.


Η Αγιουρβέδα, είναι ένα πανάρχαιο, παραδοσιακό, ολιστικό σύστημα φυσικής υγείας, αναγνωρισμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που χρονολογείται 5.000-6.000 χρόνια πριν. Προέρχεται από της Σανσκριτικές λέξεις “Ayus”, που σημαίνει «Υγεία – Ζωή» & “Veda”, που σημαίνει «Επιστήμη – Γνώση». Έτσι λοιπόν συχνά μεταφράζεται ως «Η Επιστήμη της Ζωής». Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το “Ayus” σχετίζεται με την αρχαία Ελληνική λέξη «Υγεία» και το “Veda” με το «Οίδα» (γνωρίζω εις βάθος)…
 Οι αρχές είναι απλές αλλά καθοριστικές. Ο άνθρωπος και οτιδήποτε στο σύμπαν, αποτελούνται από τα 5 στοιχεία (Αιθέρας, Αέρας, Φωτιά, Νερό, Γη) και Πνεύμα ή Συνείδηση. Από τα 5 αυτά στοιχεία, προέρχονται τα 3 Doshas ή οι 3 Βιοενέργειες, Vata, Pitta, Kapha, που ελέγχουν όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες.
Τα 5 στοιχεία είναι δομικά συστατικά, «η Ύλη», ενώ οι 3 ενέργειες είναι η δυναμική τους έκφραση, «η Ενέργεια». Κάθε άνθρωπος γεννιέται με μια συγκεκριμένη αναλογία των 3 ενεργειών, που στα Σανσκριτικά ονομάζεται Prakriti.
 Η Prakriti δίνει τα δυνατά ή τα αδύνατα σημεία του ανθρώπου, που αν τα γνωρίζει και τα σεβαστεί και «ελιχθεί» κατάλληλα θα διατηρήσει μια καλή υγεία. Διατροφή, κίνηση, περιβάλλον, τρόπος ζωής και τρόπος σκέψης, είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την Prakriti. Οπότε η διαταραγμένη ισορροπία ονομάζεται Vikruti. Στην κατάσταση υγείας Prakriti=Vikruti Η κάθε τροφή, αποτελείται και αυτή από τα 5 βασικά στοιχεία όπως και η κάθε γεύση π.χ. η γλυκιά γεύση αποτελείται από νερό και γη. Στον παρακάτω πίνακα, φαίνεται με ποιόν τρόπο οι τροφές – γεύσεις  επηρεάζουν τα Doshas (Vata, Pitta, Kapha) και κατά συνέπεια τις ιδιοσυγκρασίες μας. Με την κατάλληλη λοιπόν τροφή, μπορούμε να εξισορροπήσουμε τις ενέργειές μας και την υγεία μας.
 Στο αγιουρβεδικό σύστημα, δίνονται κι άλλες αρχές διατροφής εκτός από τη σωστή επιλογή τροφών, όπως π.χ. πώς να τρώμε, τι ώρα τρώμε, σε τι περιβάλλον τρώμε, με ποιόν τρώμε, τι ποσότητα τρώμε…
  Τα λεγόμενα γεύματα εργασίας, της σύγχρονης επο- χής, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγήν…  
Η σωστή διατροφή δεν είναι απλά θέμα θερμίδων, πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών, βιταμινών κλπ. Οι γεύσεις, το αν η τροφή είναι λίγη, πολλή ή λανθασμένη,(σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία μας) οι συνθήκες που τρώμε έχουν μεγάλη σημασία. Έτσι εξηγείται αυτό που παραδοσιακά λέγεται ‘’Είμαστε ότι τρώμε’’…
 «Η τροφή πρέπει να τρώγεται στο σωστό χρόνο, πρέπει να είναι κατάλληλη με τις συνήθειες, καθαρή (…) να τρώγεται με προσοχή, ούτε πολύ αργά ή πολύ γρήγορα, αφού είναι κανείς καθαρός, καθισμένος ήσυχα (…) στη συντροφιά ανθρώπων που μας αρέσουν και να προ- σφέρεται από αυτούς που είναι καθαροί και πιστοί…»
 
(Holistic Life Press: Εκδόσεις ETRA – Ευεργετών 7, Π. Φάληρο, 17563 – τηλ./fax: 210 9811753 – www.holisticlife.gr – e-shop: etra.gr – email: holisticlifenews@yahoo.com)